De laatste weken staat de Korenmarkt weer volop in de kijker. Ook al is het vernieuwde stadsplein al een tijdje afgewerkt, toch ontbreken nog steeds de twee grote kunstwerken, waarvan de sokkels reeds lange tijd voorlopig dienst doen als zitbank. Maar ook nu komt terug een andere vraag de kop op steken. Waarom geen bomen?
Momenteel is er nochtans groen genoeg op de Korenmarkt. Palmbomen, struikjes en ander exotische planten palmen reeds maanden de terrassen van de restaurants en café’s op de Korenmarkt in. Maar dit alles zorgt voor een enorm chaotisch en onverzorgde indruk op één van Gent zijn belangrijkste pleinen, waardoor het Gentse stadsbestuur enkele ontwerpsvoorstellen zal laten uitwerken voor het plaatsen van bomen op de Korenmarkt, die daarna zullen worden voorgelegd aan de architecten van het plein.
Filip Watteeuw (Groen!), Schepen van Openbare Werken:
Als we groen op de Korenmarkt inbrengen – als! – dan kunnen we in 2014 of 2015 overgaan tot bomen planten. Het voorstel zal alvast de nodige subtiliteit moeten hebben. Het zal geen bos worden. Maar light-groen (plantenbakken) is op dit plein minder aangewezen.
De huidige Korenmarkt maakte deel uit van het grotere KoBra-project, naar het ontwerp van Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hée. Maar zij zijn niet meteen overtuigd van de nieuwe plannen. Het ontwerp voor alle pleinen in het KoBra-project waren zorgvuldig uitgewerkt zodat ze op elkaar inspelen, met variaties in pleinen met groen-accenten en zonder. Dit ontwerp volgde uit grondig historisch onderzoek. De Korenmarkt is steeds een plein geweest zonder bomen en hun visie blijft dan ook dat bomen gewoonweg niet op de Korenmarkt passen.
Ook andere politiekers waren tegen het idee van bomen op de Korenmarkt. Zowel Tom Balthazar (Schepen van Wonen) als SP.A-gemeenteraadsleden Guy Reynebeau en Sven Taeldeman lieten duidelijk blijken dat de Korenmarkt niet de plek was voor meer stedelijk groen. Het laatste woord is dus zeker nog niet gevallen, hopelijk worden in de loop van de komende maanden de ontwerpsvoorstellen publiekelijk gemaakt.
Ondertussen wachten we ook nog steeds op de twee grote kunstwerken van Ann Veronica Janssens en Ayse Erkmem, die elk een zuil mogen ontwerpen die op twee grote, ronde sokkels komen midden op de Korenmarkt. Deze sokkels liggen er ondertussen al een tijdje en worden momenteel gebruikt als zitbank. De zuilen mogen maar liefst 24 meter hoog worden en Stad Gent heeft er een budget voor vrij gemaakt van 350 000 euro. In het najaar zouden de voorontwerpen af moeten zijn zodat men in 2014 kan beginnen met de realisatie van de twee kunstwerken.
Bron: De Gentenaar / Foto’s: Marc Careel & Google
350 000 euro !
en dat in een tijd waarin de stadskas een gat vertoont van 105 miljoen euro.
Faut le faire, zeggen ze in Gent.
Ik was vanochtend aanwezig bij de ‘speakers corner’ waar dit onderwerp van de discussie was. Een van de architecten, Robbrecht, verdedigde daar de optie zonder groen door aan te halen dat er veel monumentale pleinen zijn (Grote markt in Brussel, de Campo in Sienna, maar ook het St. Baafsplein!) die ook geen bomen bevatten. Daar klaagt niemand over, aldus de architect. Ik vind dit juist een argument vóór groen op de Korenmarkt. Blijkbaar is er toch een verschil tussen al die monumentale pleinen en de korenmarkt, waarom zou anders het merendeel van de mensen op de koremarkt wel groen missen, terwijl het op de andere pleinen niet opvalt. Ik denk dat dit komt door de vorm van het plein. De zojuist genoemde andere pleinen zijn allemaal zeer besloten, duidelijk afgebakend en hebben een duidelijke vorm. De korenmarkt daarentegen is een zeer langgerekt open plein met een grillige vorm. In de lengte bezien is het daardoor inderdaad een stenen woestijn, zo ver als het oog reikt.
Het argument dat het plein nooit groen bezeten heeft houdt geen steek, het bezat immers ook nooit 2 kunstwerken, 2 zuilen van 24 meter hoog… Een arhitect grijpt in, en niet om terug te brengen wat altijd is geweest.
Bovendien is het argument van de architecten dat er nooit bomen op de Korenmarkt zouden hebben gestaan ook feitelijk onjuist. Zie de foto’s bij volgende link http://huugendruug.eu/2013/09/14/bomen-op-de-korenmarkt-gent/
Die bomen zijn slechts geplaatst in 1975, bij de voorlaatste grote heraanleg van de Korenmarkt.
ik kan mij volledig vinden in de reactie van Stefan.
Lukt gedoseerd groen op de Korenmarkt niet, dan graag ter compensatie, een eenvoudige groenstrook langs de St. Niklaaskerk, ipv nieuwe bebouwing tegen de kerk.
Groenstrook tegen de Sint-Niklaas kerk lijkt me geen slim idee vanwege de slechte oriëntatie. Het zou de ideale plaats worden voor stedelijke wildplassers.
@Pierre,
dan doen ze het tenminste in het groen ipv tegen je deur, in je brievenbus of je fiets.