Na twee jaar zijn de renovatiewerken aan het voormalige huis van dokter Guislain aan de Ingelandgat hervat. Het pand wordt verbouwd naar een zogenaamd ‘boutiquehotel’.
Toen enkele jaren geleden de aannemer van de werf failliet ging, kwamen de werken volledig tot stilstand. De stellingen rondom de gevels werden zelfs weggehaald.
Maar nu zijn de werken dus weer aan de gang. Frank De Palmenaer, de man achter de firma Art Monument Hotel dat eerder het kasteel in het Maaltebruggepark renoveerde, liet in 2008 zijn oog vallen op het historische pand van dokter Guislain. Met zijn sterke interesse in kunst wou hij met zijn vereniging ID+Art hedendaagse Vlaamse kunstenaars ondersteunen. Kunstenaars zullen mee het interieur bepalen van het ‘boutiquehotel’ met zijn 26 kamers, zodat elke kamer in een andere artistieke sfeer baadt. Het hotel zal een luxueuze, eigenzinnige en intieme sfeer krijgen.
Jozef Guislain was een arts die zich als een van de eerste in België specialiseerde in het behandelen van geestesziekten. Hij ijverde voor een humane behandeling en bouwde de allereerste psychiatrische instelling uit, volgens moderne concepten. Zijn visie was bijzonder omdat zijn architectuur zijn therapie veruitwendigde.
Hier woonde prof. dr. Jozef Guislain Weldoener der Geestesziekte 1797-1860.
Citaat van het naamplaatje op de gevel van de woning.
Om de 25 kamers te kunnen realiseren bedacht architect Thierry Lagrange van ALT-architectuur een ingreep. De gevels worden verhoogd met een extra verdieping.
Momenteel zijn de afwerkingswerken aan zijn eigen woning bezig. Een hotel onderbrengen in een 18-eeuwse herenwoning is echter niet gemakkelijk en alles gebeurd in nauw overleg met Erfgoed Vlaanderen en de Gentse stadsdiensten.
In het gebouw zitten nog twee originele en waardevolle ruimten. Het Cooremanssalon heeft mooie plafondschilderingen met afbeeldingen van bekende componisten. De parketvloeren en lambrisering zijn authentiek. De oude studeerkamer van dokter Guislain is een kleine, neogotische kamer. De twee kamers worden bewaard. De andere ruimtes werden quasi volledig gesloopt om de hotelaccomodatie te voorzien.
Frank De Palmenaer kocht ook een aanliggend pand, op de hoek van de Wilderoosstraat en Ingelandgat dat eventueel kan dienen voor een latere uitbreiding van het hotel.
Enkele kleine illlustraties van het toekomstige hotel kan je terugvinden op de website van het architectenbureau.
Bron: De Gentenaar / Illustratie: ALT-architectuur / Foto’s: Amaury Henderick