Terwijl de infrastructuuraanleg van de nieuwe stadswijk in het project Hogeweg in Sint-Amandsberg in volle uitvoering is, werd vorige week een samenwerkingsovereenkomst tussen het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de totaalaannemers Durabrik en Mevaco ondertekend voor de ontwikkeling van 107 private wooneenheden. Tegen 2016 zouden de eerste bewoners hun woning moeten kunnen intrekken in deze volledig nieuwe ontwikkeling.
Het project Hogeweg, gelegen in het noordoosten van Gent, tussen Hogeweg, Scheeplosserstraat en Sint-Bernadettestraat, omvat de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk over een gebied van 9,6 hectare. Hiervan is tweederde van de oppervlakte voorbehouden voor groen en publieke ruimte.
In een centrale parkzone zijn twee grafheuvels uit de bronstijd geïntegreerd, terwijl het bestaande park Sapinière en bestaande waardevolle bomen mee worden geïntegreerd in de nieuwe groenaanleg. De nieuwe woonwijk zal bestaan uit 329 nieuwe wooneenheden, waarvan 200 appartementen en 129 woningen met tuin, verspreid over 5 verschillende bouwclusters.
De wegen in het gebied zijn benaderd vanuit het principe woonerf. Dit betekent dat er een maximum toegelaten snelheid is van 20 km per uur, dat er op straat mag gespeeld worden en dat fietsers en voetgangers voorrang hebben op auto’s. Doorheen het projectgebied loopt een centrale en verharde fietsas. Sogent staat in voor de totale regie van het project en de realisatie van de private woningen in samenwerking met de private partner.
De selectie- en toewijzingsprocedure van deze private partner voor 107 woningen van deze wijk begon reeds in 2013. Op basis van de kwaliteit en aanpak van de verschillende projectvoorstellen van verschillende teams van architecten en ontwikkelaars, werd uiteindelijk het team van Durabrik en Mevaco gekozen als meest geschikte voorstel.
Vorige week werd dan ook de overeenkomst getekend voor de realisatie van 53 ééngezinswoningen met tuin, 54 appartementen en een semi-ondergrondse parkeergarage met 16 staanplaatsen.
Deze 107 woningen zullen verkocht worden aan jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. Ook voor de appartementen wordt er gemikt op een doelgroep met een gemiddeld inkomen.
Betaalbaar wonen is een belangrijk aandachtspunt van het Gentse stedelijk beleid. Naast sociale woningen, willen we met het systeem van betaalbaar wonen, ook voor mensen met een gemiddeld inkomen kwalitatieve woningen aan een interessante prijs aanbieden.
Voor de realisatie van de woningen en appartementen werkt het team van Durabrik en Mevaco samen met META architectuurbureau, Architectuurbureau Bart Dehaene, architecten Els Claessens & Tania Vandenbussche, Energie & Milieustudiebureau Samson en Sileghem & Partners architecten en ingenieurs.
Dankzij de verscheidenheid aan architecten getuigt het ontwerp van een rijke maar harmonieuze diversiteit. Geen enkele woning is identiek waarbij kleine accenten in de architectuur zorgen voor een specifieke identiteit voor elke woning. Deze subtiele diversiteit is een aandachtspunt in het volledige project Hogeweg.
Het team voorziet ook een grote variëteit aan types woningen, op maat van elk type gezin. Leefruimte en keuken zitten bijvoorbeeld niet steeds op dezelfde plaats. De woningen zijn aanpasbaar aan de levensloop van een gezin. Dankzij een flexibel ontwerp, kunnen de verschillende ruimtes vrij eenvoudig een andere functionele invulling krijgen.
Van de 53 eengezinswoningen worden minstens 32 gerealiseerd als passiefwoning. De overige 21 lage energiewoningen kunnen op vraag van de kopers ook omgevormd worden tot passiefwoning.
De meeste appartementen zijn doorzonappartementen, met ramen zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het gebouw. Alle appartementen zijn gebouwd volgens het lage energie principe en levensloopbestendig, dat betekent dat ze mits kleine aanpassingen rolstoeltoegankelijk kunnen gemaakt worden.
Midden 2015 starten de bouwwerken van de verschillende partners, inclusief de sociale huisvestingsmaatschappijen, in de clusters Sapinière en Kerktuin. Wanneer alles verloopt volgens plan, zullen alle wooneenheden binnen een 8-tal jaar afgewerkt zijn.
Bron: sogent / Illustraties: Omgeving & Durabrik – Mevaco, META architectuurbureau, Architectuurbureau Bart Dehaene, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche / Luchtfoto: Fréderic Louis