Herontwikkeling rond “Belgacomtoren”

Iedereen in Gent kent hem wel, de laatste jaren gaat hij door het leven als “AC Portus” maar we zijn hem toch allemaal “de Belgacomtoren” blijven noemen, hij werd immers destijds gebouwd in opdracht van de toenmalige RTT. Een brutalistische betonnen moloch, verving zo in de jaren ’70 een bouwblok met beluiken.

Het gebouw werd ontworpen door vader Geo en zoon Dirk Bontinck begin de jaren ’70 en was pas compleet afgewerkt in 1980.

Jarenlang deed de toren dienst als kantoorgebouw voor de RTT, later Belgacom, met onder andere commerciële ruimtes, terwijl een deel van het gebouw een technische functie had. Het gebouw werd echter verkocht en intussen gehuurd door de Stad Gent die er een administratief centrum in onderbracht. Die stadsdiensten zullen op termijn verhuizen naar het pas aangekochte gebouw van Electrabel aan de Zuid.

adh_nederschelde_2013-06-05-011

Na de verkoop van het gebouw is er al meer dan eens discussie ontstaan over de toekomst ervan. Vrijdag werd bekendgemaakt dat er een ontwerpwedstrijd zal worden uitgeschreven voor de “Portussite”. Een aantal dingen lijken daarin al vast te liggen. Bijvoorbeeld het achterste gedeelte van het gebouw, een volledig gesloten volume, zal verdwijnen. Dat zal plaats creëren voor nieuwe woningen in de Doornsteeg en het vergroten van het Veermanplein. Dat zal op termijn verdubbelen in oppervlakte.


Klik en sleep op de foto om rond te kijken.

De nieuwe eigenaar, Gedevco, zal de “bermen” die nu een niveauverschil tussen straat en parking opwerpen, verwijderen. Aan de zijkant van het gebouw, ter hoogte van de sluis, zou men een aantrekkelijke publieke ruimte willen inrichten, die verder kan inspelen op de recente heropleving van de Oude Beestenmarkt na diens heraanleg.

De toren zelf blijft staan, maar men spreekt over de mogelijkheid van een “grondige make-over”, maar wat dat precies inhoudt zal de tijd duidelijk moeten maken.

Met al deze ingrepen zou het gevoel dat de site een eiland in de stad is, moeten verdwijnen. Hoe alles er concreet uit zal zien ligt nog volledig open. De eigenaar (Gedevco) en de Stad Gent werkten hiervoor een traject uit met onder andere een ontwerpwedstrijd waarbij men de omwonenden wil betrekken. Er moet een nieuw RUP (Ruimtelijk Structuurplan) worden opgemaakt. Het hele proces inclusief participatietraject zal behoorlijk wat tijd in beslag nemen, waardoor het al snel 2020 zal zijn voor er ter plaatse iets zal veranderen.

In de marge van dit bericht: 

Er is nog steeds geen definitieve datum voor de start van de werken voor de heropening van de Reep en heraanleg van de omgeving. Deze werken vallen onder de bevoegdheid van Waterwegen & Zeekanaal. Naar aanleiding van een ludieke actie die begin dit jaar plaatsvond aan de voet van de toren, communiceerden zij nog dat de werken in het najaar van 2014 zouden starten.

We kunnen met zekerheid zeggen dat dit niet het geval is, maar op de site van W&Z is helaas geen nieuwere informatie te vinden. Intussen branden sinds enkele weken grote rode lichten aan de Scaldissluis wat uiteraard vreemd is, want welke schipper zou een poging wagen om hier nu reeds door te varen?

Na de werken zal aan de Reep ook een bronzen beeld van 2,4 meter hoog geplaatst worden ter ere van Willem I.

Tekst: Olivier De Roo / Bron: Persbericht Stad Gent / Beelden: Amaury Henderick, Olivier De Roo

4 replies on “ Herontwikkeling rond “Belgacomtoren” ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.