Het Citadelpark is aan een grondige opwaardering toe. Daarvoor heeft de stad Gent een herwaarderingstraject opgestart waarvan reeds de komende jaren al concrete ingrepen te merken zullen zijn. Door geschiedenis en toekomst te verzoenen, wordt het Citadelpark niet alleen een park voor de stad maar ook een echte tuin voor de buurt.
Het Citadelpark is al meer dan 100 jaar oud (het bestaat al vanaf 1875). In de loop van de jaren zijn er heel wat van de oorspronkelijke heesters en vaste planten verdwenen.
Tot nu toe is het dan ook een raadsel welke planten het park op het einde van de negentiende eeuw sierden. De Groendienst bestudeerde al stapels oude foto’s, documenten, gegevens van de Plantentuin,… maar zij geven maar weinig prijs.
Jammer, want het zou een interessante inspiratiebron kunnen zijn voor de toekomst van het Citadelpark.
Daarom doet de stad beroep op u. Kunt u onze stad verder helpen in deze speurtocht? Kent u de originele plantenlijst van het Citadelpark? Laat het weten!
Stuur uw informatie naar de Groendienst:
Ferdinand Loesbergskaai 32 – 9000 Gent
E-mail: groendienst@gent.be
Tel.: 09 225 68 59
Nog niet alles voor de opwaardering van het Citadelpark is concreet uitgewerkt. De nieuwe hoofdstructuur van het park werd echter al door een ontwerpteam vastgelegd en voorgesteld. Vier elementen zullen deze algemene vormgeving en de verdere uitwerking van het project bepalen.
Zo komt er de Loper, een breed pad dat het bindend element tussen de gebouwen zal zijn en tegelijk ook voor een sterke link met de stad zal zorgen. Ten tweede is er de Parkrand: deze heldere rand zorgt ervoor dat er een duidelijke link is tussen het park en de botanische tuin en dat er een verbindende promenade rond het park ontstaat.
Ook komt er een (ver)nieuw(d) romantische park. Het wordt een eigentijds park met respect voor de historiek en een romantisch, eigen karakter.
Tenslotte komt er ook de Circuit Walk, een ringvormig pad rond de centrale gebouwen waar geen ruimte is voor autoverkeer.
Bron en foto’s: Persbericht Stad Gent en Beeldbank Gent
Gent had destijds een goede relatie met Parijs en er was jarenlang een uitwisseling van planten voor de rozentuin. Maar zo’n broze tuinstructuur met pergola’s houdt allang geen stand meer tegen het toenemend vandalisme dat bijvoorbeeld de muziekkiosk voor een deel heeft “uitgekleed”.