Het industrieel maalderijcomplex De Nieuwe Molens aan de Verbindingsvaart kende vanaf het einde van de negentiende eeuw een continu proces van uitbreiding en sloping. Binnen het Gentse stadsvernieuwingsbeleid van deze negentiende eeuwse gordel werd het eerste deel van dit complex onder handen genomen door het Gentse Archipl architecten.
Het complex werd aan het einde van de 19de eeuw al snel een aaneenschakeling van fabriekspanden en kantoorarchitectuur, eertijds omgeven door andere fabrieken en arbeiderswijken. Ongeveer een eeuw later kwam er overal in Europa een opmerkelijke stadsvernieuwing op gang. Door de hoge graad van verstedelijking in Vlaanderen bleek sanering, herbestemming en inbreiding – met verdere verdichting – een geschikte strategie om de historische congestie om te buigen.
Het wedstrijdproject voor de eerste fase van de Nieuwe Molens in de Rabotwijk kaderde dus binnen het Gentse stadsvernieuwingsbeleid van zijn 19e-eeuwse gordel rond de binnenstad. De stad maakte voor de sanering en herbestemming van dit voormalig administratiegebouw gebruik van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, een stimuleringsfonds voor stadsvernieuwing. Het gebouw werd uiteindelijk omgevormd tot een appartementsgebouw met zo’n 21 woongelegenheden.
Het herbestemmingsvoorstel van Archipl architecten speelt met de nieuwe opbouw in op de ongedefinieerde morfologie van het maalderijcomplex. Er werd door de stad gekozen voor hergebruik van de oude betonstructuur van het kantoorgebouw waardoor verdichting in de hoogte voor de hand lag.
Het onbelemmerd uitzicht op het Rabotpark, op de vaart en op het stadscentrum met zijn drie torens werd optimaal benut door appartementen te ontwikkelen met een ‘open’ grondplan tussen de voor- en achtergevel, alle bovendien met een ruim en gunstig georiënteerd terras. Het gelijkvloers bevat de gemeenschappelijke delen zoals de toegangshal, fietsenstalling en individuele bergingen.
De appartementen hebben een laag-energielabel dankzij onder andere de doorgedreven thermische isolatie en individuele balansventilatie.
De nabijgelegen panden van De Nieuwe Molens worden ondertussen ook onder handen genomen, om deze om te vormen tot lofts/appartementen en kantoorruimte. Het kenmerkende bakstenen gebouw werd hiervoor volledig gestript van binnenuit, waardoor momenteel enkel de façade nog overeind blijft te staan.
Bron- en tekstmateriaal: Archipl architecten / Foto’s: Filip Dujardin