Het nieuwe ondergrondse depot van de Boekentoren aan de Rozier wordt begin 2014 opgeleverd. Nieuwe, blinkende boekenrekken staan klaar voor de grote verhuis die binnenkort kan starten zodat de aannemer kan beginnen met de restauratie van de buitenschil van de toren.
Tijdens de voorbereiding voor de restauratie werd snel duidelijk dat de boeken niet in de toren konden blijven tijdens de restauratiefase, omdat het risico op schade te hoog werd.
Uit tellingen en metingen weten we ondertussen dat er in de toren maar liefst 48 kilometer aan boeken, tijdschriften en bijzondere collecties zijn gestockeerd. Werken die allemaal een andere plek moesten vinden tijdens de restauratie.
Er werden diverse pistes bekeken maar de meest gedurfde uit het masterplan van Robbrecht & Daem architecten bleek ook de meest haalbare te zijn: een ondergronds depot onder de binnentuin, dat ook na de verbouwing een permanent depot vormt en waarin het kostbare erfgoed optimaal kon bewaard worden.
De drie ondergrondse verdiepingen zullen in een aangepaste klimaatzone plaats bieden aan 40 kilometer boekenplanken. Al het kostbare erfgoed krijgt hier een plaats, in de Boekentoren zelf komen de werken die men gaat kunnen ontlenen en niet zo’n streng gecontroleerde klimaatzones vereisen.
Net zoals Henry Van de Velde destijds deed, denkt het architectenteam ook nu aan een rustgevende en mooie werkruimte voor de bibliothecarissen en personeel. De bibliotheekmedewerkers die boeken uit het ondergronds depot halen, krijgen daglicht op de werkplek, ondanks het feit dat ze onder de grond zitten.
Een team bereidt momenteel de grote boekenverhuis voor. De luxe van te veel plaats in de vorige decennia heeft voor veel extra stof gezorgd en nu de toren barstensvol zit, is het de moment om alles op orde te steken. Het unieke erfgoed krijgt daarbij heel speciaal aandacht en een extra behandeling en verpakking.
Bron: SumProject & Boekentoren.be / Foto’s: Geert Roels / Illustratie: Robbrecht & Daem