Wie herinnert zich nog het oude parkeerterrein aan het station? Niet alleen het station Gent Sint-Pieters ondergaat een verdere metamorfose de komende jaren, ook de zone tussen de sporen en de Koningin Fabiolalaan zal verder worden ontwikkeld. Dinsdag 2 september van 17u30 tot 21u30 vindt hierover een infomarkt plaats in de polyvalente zaal van het VAC Virginie Loveling. U krijgt bij ons nu reeds een idee van wat u kan verwachten.
De zone waarover het hier gaat is zone A, de zone het dichtst bij het station. Zoals u waarschijnlijk al weet is daar reeds de Virginie Lovelingtoren opgetrokken. In diezelfde zone moeten ook nog de Queen Towers komen. In het begin van zone B staat dan weer de “Diamant” op de planning.
Zone A is opnieuw onderverdeeld in 5 bouwvelden, drie grenzend aan de sporen, twee grenzend aan de reeds heraangelegde Koningin Fabiolalaan. Tussen de nieuwe gebouwen komt een esplanade, en aan de Koningin Fabiolalaan tussen A4 en B1 is er plaats voor een nieuw plein van +/- 3500 m². Het plein zal waarschijnlijk de naam “Koningin Paolaplein” dragen, zo wordt de traditie qua naamgeving in de buurt voortgezet.
Om diversiteit te bevorderen, is er enerzijds voor verschillende architectenbureaus gekozen. Anderzijds zal er een zekere samenhang verzekerd zijn door een aantal richtlijnen die alle bureaus moeten volgen. Op de gelijkvloerse verdiepingen zal voornamelijk plaats zijn voor publieke functies, je kan daarbij denken aan horeca, dokterspraktijken, handel,… De gebouwen zullen ook qua invulling niet uniform zijn, kantoren en wonen worden gemengd, er zijn ook sociale woningen voorzien in gebouw A3. Deze keuzes moeten garanderen dat de buurt niet “stilvalt” na de kantooruren, of dat het straatniveau een weinig aantrekkelijke omgeving wordt. Dit past ook in de visie over de hele zone (A, B en C) waarin dichtbij het station de focus meer op kantoren ligt.
Verder naar zone C toe zal de focus meer verschuiven naar woningen in een groenere ruimte. Alle ontwikkelingen op de site worden door de stad getoetst op kwaliteit van de publieke ruimte, leefbaarheid en vergroening.
Gebouw A1 is de Virginie Lovelingtoren, getekend door Poponcini & Lootens en ondertussen in gebruik als Vlaams Administratief Centrum. Het ontwerp voor bouwveld A2 is van de hand van Jaspers-Eyers in opdracht van MG Real Estate (u niet onbekend, want ook de ontwikkelaar achter de KBC-toren en Dulle Griet Gardens aan de Vrijdagmarkt). Het zal aan de zijde van de esplanade grote glaspartijen hebben voor de winkelruimtes op het gelijkvloers. De hogere verdiepingen zullen kantoren (+- 4800m²) en appartementen (+-3800m²) worden. Het gerucht gaat dat Electrabel de kantoren zou gebruiken, nu zij hun pand aan Gent Zuid hebben verkocht aan de stad.
Bouwveld A3 is zoals reeds vermeld voorzien voor sociale huisvesting (+- 4800m²), het ontwerp komt van Bogdan & Van Broeck, het betreft een schetsontwerp dat nog niet definitief is. De gevel zou uitgevoerd worden in een mozaïek van kleinschalige tegels of een ruw gewolkte crepi. Op het dak moet dan weer een tuin aangelegd worden, dat zou de leefbaarheid van de sociale woningen moeten verhogen.
Gebouw A3 is een monolitish volume, dat als een sculptuur uit 1 materiaal gehouwen lijkt met een minimale subtiele textuur.
Bogdan & Van Broeck, “Presentatie (28/08/’14)”
A4 is ontworpen door Eurostation, zij houden zich bezig met het ontwikkelen van stationsomgevingen. Het voorlopige ontwerp biedt plaats aan publieke functies op straatniveau. Er is +- 3600 m² voorzien voor wonen, verdeeld over 30 appartementen van verschillende types.
Op bouwveld A5 zouden de veelbesproken Queen Towers moeten verrijzen, de bouw had moeten starten in het najaar van 2013.
Tekst: Olivier De Roo / Bronnen & Visualisaties: MG Real Estate, Jaspers-Eyers, Bogdan & Van Broeck, Eurostation, Optima Global Estate, Stad Gent
Altijd grappig, die bomen van 30 jaar oud, in het eeuwige zonlicht. En die groene daken, zonder nutsvoorzieningen. Goed om te verkopen, want die toekomstige bewoners willen verleid worden. Slecht om draagvlak te creëren, want de huidige bewoners willen de realiteit zien.
tijd dat ze eens starten met de bouw.